Israel 70 år – jubileumssida

Israel fyller 70 år!

Det ska vi förstås fira. På den här sidan kommer vi att uppmärksamma Israels 70 års firande, både det som händer i Israel och här i Sverige. Sidan kommer att uppdateras fortlöpande med nya inslag, så följ med och fira Israels födelsedag och titta in på sidan lite nu och då.

Från solnedgången den 18 april till solnedgången den 19 april firar Israel sin nationaldag i år. Att Israel fyller 70 år kommer att firas med dans, sång, musik och israeliska flaggor över hela landet och även här i Sverige.

HÄR kan du som inledning på denna jubileumssida se en film om staten Israels tillkomst.


Shalom över Israel nr 4/18. Temanummer om Israel 70 år.

HÄR kan du läsa hela Shalom över Israel 04/18 i pdf-format. Prenumerationserbjudande: Bli prenumerant och du får resterande nummer  i år (6 st) för bara 100 kr. Kontakta Shaloms expedition: Tel. 073 030 9884 eller e-post: info@perherman.se

 

 

 

 

 

Premiärminister Netanyahus gratulationshälsning till Israel på självständighetsdagen och landets 70-års jubileum.

President Rivlins hälsning i samband med Israels 70 års jubileum.

Innehåll på sidan

  • Jubileumssamlingar i Sverige. 
  • Nationaldagen (självständighetsdagen); Video – Låten Israel Sheli – Mitt Israel; Artikel om nationaldagen och minnesdagen för stupade soldater och terroroffer.
  • Så här firas Israels 70-års jubileum i Sverige
  • Israels 70 års jubileum i pressen.
  • Många filmer på Youtube om Israels 70 års jubileum. Se när 12.000 personer sjunger tillsammans för att hylla Israel.
  • Personliga upplevelser.

 

Jubileumssamlingar

En del jubileumssamlingar kommer att hållas runt om i Sverige med anledning av Israels friande. Här finns information om några av dem:
Örnsköldsvik, Svedjeholmskyrkan, den 6 maj kl. 15.00 (Nya Parken, Örnsköldsvik). www.svedjeholmskyrkan.se
Linköping 14 maj. Information om samlingen HÄR.
Västerås 15 maj. Information om samlingen HÄR.

Nationaldagen

På nationaldagen kommer låten Israel Sheli – Mitt Israel att framföras av Yardena Arazi och Lior Narkis i Jerusalem, Israels eviga huvudstad. (det är Swedish Israeli Friendship som lagt ut låten på sin Facebooksida).


Lyssna till låten HÄR.

Om Minnesdagen för stupade soldater och terroroffer samt Nationaldagen berättar HÄR Andreas Johansson och om sina egna personliga upplevelser av dessa dagarna under den tid han och familjen bodde i Israel.

Så här firas Israels 70-års jubileum i Sverige

Den 18 april hölls en Israelmanifestation på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Det var Vänskapsförbundet Sverige-Israels Västra avdelning som stod för arrangemanget. En av talarna var Annelie Enochson, styrelseledamot i Shalom över Israel. HÄR kan du läsa hennes tal.
Du kan också se en film från manifestationen som Annelie filmat. Klicka HÄR

Festen i Nimbuskyrkan, Öckerö, den 21 april.

Shalom över Israel var med som sponsor när över 400 Israelvänner samlades den 21 april till en heldag för att fira Israel 70 år. Inbjudare var Vänskapsförbundet Sverige-Israel väst och arrangemanget stöddes av Judiska församlingen i Göteborg och en lång rad organisationer med hjärta för Israel.
Lars Adaktusson som bland annat konstaterade att det är omoraliskt när inte EU har fördömt Irans uttalande att ”datumet för Israels förintelse är fastställt”. Susanne Sznajderman-Rytz berättade om den internationella sionistiska kvinnoorganisationen WIZO:s stora sociala arbete och prästen Anders-Petter Sjödin bad om förlåtelse för den lutherska kyrkans inställning till Israel både före och efter Förintelsen. Salomon Helperin öppnade Israeldagen med en kraftig signal i shofar, vädurshorn, och avslutade med Hatikvah.
Bland sponsorerna fanns också Elida som i höst planerar en segling under namnet ”Ship to Israel”.
(Text Jörgen Knudtzon)

Här följer några bilder från festen.

400 personer kom för att vara med och fira att Israel 70 år. Foto Bertil Sörenson.

Salomon Helperin öppnade Israeldagen med en kraftig signal i shofar, vädurshorn, och avslutade med Hatikvah. Foto Jörgen Knudtzon.

Susanne Sznajderman-Rytz berättade om den internationella sionistiska kvinnoorganisationen WIZO:s stora sociala arbete. Foto Miriam Knudtzon.

Lars Adaktusson, ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, inledde Israeldagen på Öckerö och konstaterade att: ”det är omoraliskt när inte EU har fördömt Irans uttalande att ’datumet frö Israels förintelse är fastställt’”.

Israels 70 års jubileum i pressen

Tidningen Dagen publicerade dem 13 april en flera sidor lång artikel om Israels 70 år. Den finns också på nätet och du kan läsa den HÄR.
Ledaren från Världen idags magasin ”Närbild”. Tema: Israel. Klicka HÄR för att komma till ledaren. Magasinet utkom  fredagen den 13 april. Magasinet finns att beställa hos Världen idag.

Filmer på Youtube

Sök på begreppet israel: 70 years of achievements så hittar du många filmer om Israels 70 års jubileum. Här ett smakprov med tillbakablickar på vad tomhänt i Israel under landets första 70 år.

Lyssna och titta här på när 12.000 personer samlades, inklusive president Rivlin, för att sjunga tillsammans och markera Israels 70-års jubileum.

Personliga upplevelser

Israels förre Sverigeambassadör Isaac Bachman skriver så här på Facebook om minnesdagen för stupade soldater och terroroffer från den 17/4.
Staten Israel kommer att förenas denna kväll  i minnet av de 23.646 fallna soldater från israeliska väpnade styrkor och offren för fientliga handlingar. Hundratals minnesceremonier kommer att äga rum i hela landet. Huvudceremonin kommer att äga rum på västra murens torg i Jerusalem.I morse höll MFA sin årliga minnesceremoni till minne av de 16 israeliska diplomaterna som mördats i terrorattacker i olika länder. Premiärminister Netanyahu lade en krans och gav ett inspirerande tal och familjerna från alla 16 mördade diplomerna – tände ett ljus/fackla till minne av sin älskade. Så rörande, särskilt för oss, som kände många av dem personligen.

Så här berättar Ulf Cahn på Facebook den 19/4:

Vilket otroligt firande i går kväll!
Vi var ca 1300 israeler och judar från hela världen. Ett band som spelade klassiska judiska och israeliska låtar, alla dansade och sjöng, och dessutom god mat. Itzar Cohen – som vann Eurovision för 40 år sedan – dök upp som en överraskning. Man känner en sån samhörighet och gemenskap.

När folk hör att man är från Sverige frågar alla hur det är att leva som jude i Sverige, och de frågar förstås om regeringen och deras politik gentemot Israel. Jag läser denna artikel och tänker att Margot Wallström och regeringen självklart inte alls skäms, antagligen är de väldigt stolta. De brukar i alla fall säga det. En sak kan de vara nöjda med. ABBA är lika populära som alltid här i Israel. Bandet spelade flera av deras låtar i går kväll, många dansade och sjöng med i texterna.
I dag blir det Jom Ha´atsmaut-picknick!
Göran Duveskog, som genom åren varit reseledare på många, många, resor till Israel, är också i Israel och deltar i firandet. Denna video har han lagt ut på Facebook. Klicka HÄR för att se filmen.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Comments are closed.