LEDAREN för september 2017

Nazister på Göteborgs gator
på Yom Kippur

På Bokmässan i Göteborg behövs Israelvännerna för att vara en motvikt och en oas mot dessa som har en antisionistisk och antiisraelisk agenda, skriver Annelie Enochson i månadens ledare. Ledaren uttrycker också Shalom över Israels avsky över att judarna i Göteborg under fruktan ska behöva bege sig till Synagogan på Yom Kippur, judendomens heligaste dag under året.

När jag skriver denna ledarartikel är det bara några dagar kvar till den årliga Bokmässan i Göteborg. I år kommer även några från styrelsen i Shalom över Israel att vara med och hjälpa till i montern för Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Det är tredje året som vi Israelvänner finns med på Internationella Torget. Vi är en oas bland alla med en antisionistisk och antiisraelisk agenda.

Frukostseminarium
Årets tema på Bokmässan är ”Bildning” och anknyter till reformationsåret 2017. Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och man räknar med ca 100 000 besökande. Det är därför viktigt att vi är med och visar på israelisk kultur och bildning. Bokmässan kommer att inledas med ett frukostseminarium som Vänskapsförbundet Sverige-Israel anordnar och som har titeln ”Samtida hebreisk litteratur – en mångtusenårig språkvärld” där poeten Karin Brygger samtalar med översättaren Natalie Lantz.

Nazister på Göteborgs gator
Samtidigt som bokmässan pågår kommer Yom Kippur (Försoningsdagen) att firas lördagen den 30 september. Yom Kippur är den största judiska helgen med många besökare till Synagogorna i Göteborg. Många sekulära judar som i vanliga fall inte går i en Synagoga kommer att uppsöka den under Yom Kippur.

Just denna dag väljer nazisterna, ”Nordiska Motståndsrörelsen”, att demonstrera. Ingen vanlig svensk som inte besökt Israel under Yom Kippur kan föreställa sig hur betydelsefull denna helg är för en jude. Och just då ska representanter för den ideologi som vill förneka alla judar rätten till liv marschera med taktfasta kängor på Göteborgs gator. ”Det är vår värsta mardröm” säger judiska församlingens ordförande på SVT opinion. ”Nästan alla våra medlemmar har någon form av anknytning till Förintelsen”, påpekar han.

Det är inte rimligt att judar i Göteborg 2017 ska behöva frukta för att bege sig till synagogan den 30 september. Om de ger sig ut på gatorna denna dag har de dessutom dubbla anledningar till att känna fruktan. En nazistisk demonstration brukar nämligen dra till sig maskerade element från den politiska vänsterkanten som under sken av antirasism gärna går till angrepp med stenar och andra tillhyggen. Och inför judar finner nazister och många rödgardister varandra i ett gemensamt hat. För de röda är det världens enda judiska stat, Israel, som legitimerar judehatet.

Engagera dig för Israel och det judiska folket
Sverige och världen blundade länge för vad nazisterna gjorde med judar. När stöveltrampet hörs på nytt får judarna inte återigen lämnas ensamma. Det är därför viktigt att du som läser dessa rader engagerar dig i Shalom över Israel för att vara en röst för landet Israel och det judiska folket och visar din solidaritet. Landet Israel är det judiska folkets viktigaste livförsäkring.

Annelie Enochson
Styrelseledamot i Shalom över Israel

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Comments are closed.