Viken GPS använder vi?

Gud kallar landet Israel för sitt. Det finns många bibelställen där HERREN lovar detta land till Abraham och hans efterkommande. Löftena om att landet tillhör dem för evig tid.

Israel, Bibelns land, det Heliga landet, slöt i augusti ett fredsavtal med Förenade Arabemiraten och i september ett fredsavtal med Bahrain. Sedan tidigare har Israel ett fredsavtal med Egypten, 1979, och ett med Jordanien, 1994. Tvåstatslösningen, mellan Israel och Palestina, som så många av världens länder hakat upp sig på, verkar för dagen inte vara något att räkna med. När allt detta händer kan det vara på sin plats att reflektera över vad som hänt med landet genom historien.

Åt dina efterkommande
Gud kallade Abraham att flytta från Ur i kaldéernas land till Kanaan för några tusen år sedan, omkring 2 000 år f.Kr. Abraham tog med sig sin familj till det land Gud kallade honom till. Men hur hittade Abraham vägen till Kanaan bland karavanvägar och stigar utan vägskyltar att förlita sig på? Hade Abraham med sig en GPS? En GPS som han fullkomligt litade på – Gud-På-Slagen. Abraham kom till Kanaan, till Mores terebint där Gud uppenbarade sig för honom: Åt dina efterkommande skall jag ge detta land., 1 Mos. 12:7. Gud gav detta land till Abrahams efterkommande. Ett land som Gud ägde, Ty landet är mitt, 3 Mos 25:23. För Gud ljuger inte (Tit 1:2), Guds Ord är sant eller…
    
Mores terebint ligger vid nuvarande Nablus. Härifrån kan man se i öster Jordanfloden och i väster Medelhavet, i söder ser man bergen bortom Jerusalem, i norr bergen vid Nasaret. Ett land som Gud gav Abrahams efterkommande. Det står vidare att Gud med ed lovade landet för evig tid, bland annat i 1 Mos 13:15, 17:8, 48:4.

Gud för tillbaka sitt folk
Några hundra år senare beger sig Israels folk mot Kanaans land efter fångenskapen i Egypten. Även denna gång hade de en GPS, Gud gick före dem i en molnstod om dagen och en eldstod om natten, 2 Mos.13:21. Herren förde dem till ett land som flödar av mjölk och honung, 2 Mos 3:17.
    
Israels barn går över Jordan. Där möter Josua befälhavaren för Herrens armé som säger till Josua att ta av sig skorna ty platsen där du står är helig, Jos 5:13-15. Det är härifrån uttrycket ”det Heliga landet” kommer. Idag kan man se en mur i form av en sko strax norr om Jeriko på den plats där man förmodar att mötet skedde. Arkeologerna säger sig ha daterat muren till det århundrade när Israels barn gick över Jordan. Israels barn hade nu kommit till ett heligt land som flyter av mjölk och honung.
    
Folket fördrevs vid flera tillfällen från landet, ut över hela jorden. Bara en spillra blev kvar. Men än en gång förlitar sig folket på fädernas GPS, Gud-På-Slagen. Nu skall Gud själv föra sitt folk från jordens yttersta hörn tillbaka till landet, Jer.31:4-5: Än en gång skall du plantera vingårdar på Samariens berg, och de som planterar skall själva njuta av frukten. Det är exakt detta som sker idag, i Samarien där Israels folk får njuta av frukterna.

Gud står vid sitt ord
År 1948, fredagen den 15 maj, en sabbatsafton klockan 16, utropas Israel återigen som en självständig stat. Efter det att staten Israel utropats gick många till synagogan. Denna sabbat var textläsningen, Haftaraläsningen, från Amos 9:11-15. Där står det bland annat: Jag skall göra slut på mitt folk Israels fångenskap. De skall bygga upp sina ödelagda städer och få bo i dem. De skall plantera vingårdar och få dricka vinet från dem. De skall anlägga trädgårdar och få äta deras frukt. Jag skall plantera dem i deras eget land. De skall inte mer ryckas upp ur det land som jag har givit dem, säger HERREN, din Gud.
    
Ovanstående är bara ett axplock av alla de löften Gud gav Israels barn. Tänk att Gud lovade Israels barn med en ed, för evig tid, ett land som rymmer så mycket; allt från öken till bördiga slätter, allt från djupa dalgångar till höga berg, allt från hav till saltsjöar. Gång på gång har man försökt ta ifrån Israel landet, man har hånat Israels berg, man har skrattat åt folket. Men Gud står vid sitt ord, Hes 36:1-12.
    
Nu är frågan för oss om vi lyssnar på vår andliga GPS eller om vi struntar i fakta och lyssnar till världens politiker.

Jonas Lönngren
Styrelseledamot i Shalom över Israel

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather