Bnei Yehuda Tel Aviv mot Malmö FF 
I augusti gästade Bnei Yehuda Tel Aviv Malmö för en stormatch i Europa League-kvalet. Tidningen Inblick har en artikel om matchen och intervjuar Marcus Odelstig som var på plats och såg matchen.

Trots att endast ett 30-tal bortasupportrar var på plats så var det ändå ett stort polisuppbåd som bevakade matchen och runt Stadion var kravallstaket uppsatt.
– Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen till tidningen Inblick.

Som väl var så blev det en lugn match utan demonstrationer: ”Enligt polisen var det en städad och i helhet väldigt lugn match utan större incidenter”, skriver Inblick vidare.

Marcus Odelstig berättar vidare att han morgon efter matchen då han var på väg till arbetet såg att någon valt att måla ett stort hakkors på hållplatsen. Han berättar vidare att han informerat Malmöpolisen om det inträffade hatbrottet.
– Detta är en liten påminnelse till mig om att hotet finns därute. Det verkar finnas en liten del av Malmös befolkning som ser Adolf Hitler som en stor förebild, säger Marcus Odelstig till Inblick.
Shaloms redaktion

Malmö FF:s legendariske ordförande hjälpte judiska flyktingar
Artikeln i Inblick om Malmö FF:s match mot Bnei Yehuda Tel Aviv berättar även om utställningen ”Fotboll är mer än bara fotboll” och om dess legendariske ordförande Eric Persson. Utställningen visas på Moderna Museet i Malmö från den 30 september. Inblick skriver:

”Eric Persson, föreningens forne legendariske ordförande, hjälpte själv judiska flyktingar under andra världskrigets fasor genom att ta dem från Köpenhamn till Malmö. Han fick enligt museet medalj av kungen för sina insatser. ’Vad jag hört så hyste MFF:s grundare Eric Persson en stor sympati för judarna efter Förintelsen, så han beslutade att MFF skulle införa en Davidsstjärna, Magen David i loggan och den finns kvar än idag,’ säger Odelstig.”
Shaloms redaktion

Imam fälld för nedsättande uttalande mot judar
Helsingborgs tingsrätt har dömt Imamen Samir El Rifai för hets mot folkgrupp och till böter på 3 000 kronor.

Det var i samband med en demonstration i juli 2017 på Gustav Adolfs torg i Helsingborg som imamen gjorde sitt uttalande. Demonstrationen anordnades av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg och talet, som hölls på arabiska, filmades.

Det var bland annat judiska församlingen i Helsingborg som lämnade in en polisanmälan om hets mot folkgrupp.
– Det är ju extra bekymmersamt när en religiös ledare uttrycker sig så, har Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne, tidigare sagt till Kvällsposten.

Imamen Samir El Rifai medger att han har sagt att ”judarna är apornas och svinens avkommor”, men menar att han syftade på staten Israel med sitt uttalande. Tingsrätten delade inte hans uppfattning.
– Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson.
Kvällsposten

Bibelsällskapet i Israel öppnar butik i Haifa
På Facebook berättar Bibelsällskapet i Israel om deras nya butik i Haifa som öppnades tidigare i år. Bibelsällskapet skriver:

”Vi är mycket glada över vår nya butik i Haifa. Vårt syfte och bön är att vara ett ljus i detta område, dela med sig av de goda nyheterna om Messias och att få vara till en välsignelse för de lokala församlingarna i Haifa och de omgivande städerna. Att ge dem Guds ord, messiansk litteratur och verktyg för bibelstudier”.

Adresserna till Bibelsällskapets tre butiker i Israel är:
Haifa – Hatzionut Avenue 15
Tel Aviv – Ben Yehuda 81
Jerusalem – Yafo Street 17
Shaloms redaktion

Rekordmånga besök i Israel från muslimska länder
Världen idag citerar Times of Israel som berättar om att rekordmånga turister från muslimska länder besökte Israel 2018.

Under förra året besökte drygt 72 000 personer Israel från muslimska länder, det är en ökning med 15 procent från 2017. Av dessa 72 000 kom 55 000 från länder utan diplomatiska förbindelser med Israel.

Den största gruppen, hela 37 555 personer, kom från Indonesien. Den näst största gruppen var överraskande från Malaysia, landet som hindrade israeliska simmare från att tävla i Paralympics i början av 2019.

Innevånare från muslimska länder, utan diplomatiska förbindelser med Israel, kan be att få slippa israeliska stämplar i passet för att undvika att de utsätts för repressalier när de återvänder hem igen.
Världen idag

Ny anläggning i Negevöknen genererar el till 70 000 hushåll
Det största projektet inom förnybar energi i Israel – ett enormt termosolkraftverk nära Ashalim i Negevöknen – invigdes i slutet av augusti under högtidliga former med deltagande av energiminister Yuval Steinitz.

Anläggningen sträcker sig över ungefär 390 hektar och kommer att leverera el till cirka 70 000 hushåll i Israel, det vill säga 0,75 procent av all el som genereras i Israel.
Israel idag

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather