KORTNYTT för oktober 2018

Nyfödd ko nyckel för tempelbygge i Jerusalem
För två veckor sedan (läs i början av september) föddes en kviga i Israel. Den röda kon ingår i de planer som finns för att bygga ett nytt tempel i Jerusalem.

Jerusalems tempel förstördes år 70, men drömmen om att ett nytt tempel ska uppföras på samma plats lever bland det judiska folket. Somliga judiska lärda menar att det nya templet ska byggas när Messias återvänt. En judisk organisation som heter Tempelinstitutet vill dock inte vänta på ett tydligt gudomligt ingripande utan har redan börjat förberedelserna.

En del i Tempelinstitutets program är ett avelsprogram för att få fram en röd kviga. Enligt föreskrifter i Femte Moseboken ska ett sådant djur offras för att rena judar som sett en mördad människa. Denna reningsprocess har inte kunnat genomföras de senaste 2 000 åren, vilket enligt en tolkning gjort hela folket orent.

Enligt Charisma News föddes för två veckor sedan en kalv i Tempelinstitutets avelsprogram som kan användas som offerdjur. Programmet har pågått under tre år, då organisationen har importerat nedfrysta embryon av rasen Red Angus till Israel.

En vecka efter kvigans födsel inspekterades hon av flera rabbiner som var överens om att djuret uppfyllde de högst ställda kraven. Djuret måste bland annat vara fullständigt rött, högst två hårstrån får vara vita, och inte ha några sår.
Dagen

 

Silvermedalj till Israel i gymnastik
Premiärminister Netanyahu ringde på kvällen den 15 september upp gymnasten Linoy Ashram för att gratulera henne för hennes silvermedalj i det 36:e mästerskapet i rytmisk gymnastik. Netanyahu sade i hälsningen:
– Gratulerar, Linoy! Det var en enastående prestation. Du har gjort oss alla så stolta. Du har gjort det med en fantastisk flexibilitet och med en stark personlig förmåga. Det du presterat har gjort oss alla i nationen så stolta. Du har haft en stor framgång som vi hoppas ska fortsätta. Gratulerar än en gång.
GPO 180915

 

IKEA populärt i Israel
IKEA har fyra varuhus i Israel. Det första öppnades i Netanya år 2001. Sedan har varuhus också öppnats i Tel Aviv-området och utanför Haifa. Den 26 februari i år öppnades också ett varuhus i Beersheba.

Det senaste varuhuset i Beersheba har en försäljningsyta på 22 000 kvadratmeter i två plan. Som en jämförelse kan nämnas att IKEA i Uppsala är på 36 000 kvadratmeter. När varuhuset invigdes var förhoppningen att det skulle få 800 000 besök under 2018.

IKEA är mycket populärt i Israel vilket bekräftas av Shaloms medarbetare Irén Kärrbrant och Elliot Turvall. Irén skriver att ”det alltid är helfullt på IKEA”. Något Elliot också bekräftar. Han berättar att israelerna tycker om att handla där och att varuhusen är fulla av människor från morgon till kväll, förutom på sabbater och helgdagar då varuhusen är stängda. Elliot berättar vidare att hans familj lite då och nu besöker varuhuset utanför Tel Aviv. Han skriver: ”Oavsett huvudorsaken får vi alltid med oss Felix rödbetor och Ballerina-kex hem”.
Redaktionen

 

Abbas strypgrepp på Gazas befolkning
”Befolkningen i Gaza har el fem timmar om dagen. Anledningen är brist på bränsle i kraftverken i Gaza på grund av att palestinska myndigheten inte vill betala för bränslet.

Nu har Qatar betalat detta bränsle via ett FN-organ. Och vad händer? Jo, palestinska myndigheten hotar bland annat personalen på kraftverken så att de inte ska ge befolkningen i Gaza den el de behöver.

Mahmoud Abbas (Palestinas president, red. anm.) har ett strypgrepp på Gazas befolkning. Ännu ett bevis på att det inte är Israels gränskontroller mot Gaza som är befolkningens problem. Problemen är att de styrs av en terrororganisation, att det inte finns några som helst tecken på en demokratisk utveckling och att PA och Hamas hatar varandra djupt och innerligt, så pass att man offrar befolkningen i Gaza som ett medel till makten över området.”
Ulf Cahn på Facebook 181007

 

Fryst bistånd?
Det kristdemokratiska Europeiska Folkpartiet föreslår att EU håller inne med 5 procent av sitt stöd till den palestinska myndigheten. Man föreslår nedskärningen i ett ändringsförslag till EU:s budget som ska antas den 24 oktober.

”Medlen kommer att frigöras när den palestinska myndigheten har förbundit sig att reformera sin läroplan och sina läromedel, så att de följer Unescos standard för fred och tolerans inom skolutbildningen”, föreslår EPP att man skriver in i budgeten.
Världen idag

 

SVT fälldes
Sveriges Television använde på text-tv uttrycket ”judisk lobby”, något som anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv och som fick omfattande kritik för att vara antisemitiskt.

Det var i samband med rapporteringen om USA:s flytt av sin ambassad till Israels huvudstad Jerusalem som SVT skrev på text-tv: ”Den judiska lobbyn i USA är oerhört stark och har drivit frågan länge”.

Nu väljer Granskningsnämnden att fälla SVT och menar i sitt beslut att formuleringen strider mot kravet på saklighet.
Världen idag

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Comments are closed.