Vänskapsförbundet uppvaktade Svenska kyrkan
I början av april uppvaktade en delegation från Vänskapsförbundet Sverige-Israel Svenska kyrkans ledning i Uppsala. 
– Vi vill uppvakta Svenska kyrkan och ge dem fakta om hur skolböcker i de skolor som de stöder lär ut hat och uppmanar till våld, säger Stefan Dozzi, generalsekreterare för Vänskapsförbundet till Världen idag. Tidningen berättar vidare att vid mötet så visade Tobias Petersson, som driver bloggen ”Perspektiv på Israel”, exempel på hur de böcker som används på bland annat Den gode herdens skola bejakar våld och delvis är antisemitiskt.
Enligt Världen idag lovade Svenska kyrkans internationelle chef Erik Lysén att Svenska kyrkan kommer att ta upp frågan om de kritiserade skolböckerna på nytt med de kristna skolor som samfundet stöder i de palestinska områdena. 
Shalom över Israels redaktion

Årets Eurovision-by blir en av de största någonsin
Byggandet av ”Eurovision Village” vid Charles Clore Park i Tel Aviv påbörjades i slutet av april. På platsen låg tidigare Dolphinarium-komplexet. Tel Avivs kommun har arbetat med rivningen av Dolphinarium i några månader, med en långsiktig plan att omvandla utrymmet till en förlängning av strandpromenaden och den intilliggande parken.
Eurovision Village kommer att vara öppet för allmänheten från 12-18 maj, från eftermiddag till kväll, och kommer att visa framträdanden av israeliska artister såsom före detta Eurovision-superstjärnorna Dana International, Izhar Cohen och framstående artister som Static, Ben El, Stephane Legar, Ivri Lider med flera. Dessutom kommer finalen att projiceras på jätteskärmar.
Den årliga matfestivalen Tel Aviv EAT kommer också att äga rum i ett angränsande område i samband med Eurovision Village. Besökare kommer att kunna smaka på några av de mest utsökta rätterna från Tel Avivs berömda kockar. Deltagande restauranger inkluderar Manta Ray, Onza, Messa, The Blue Rooster och många fler.
Israel idag

Världens vetenskapliga huvudstäder
Brittiska DailyMail har korat världens främsta länder inom vetenskap. Rangordningen listar världens bästa och sämsta länder för innovation baserat på, bland annat, registrerade patent, investeringar i forskning och utveckling, samt antalet forskare som finns i landet.
Sex av de tio främsta nationerna inom vetenskap är europeiska. USA, Israel och Sydkorea anses vara de mest innovativa nationerna i världen.
Israel toppar två av kategorierna – forskare per 1 000 invånare och investeringar i forskning och utveckling.
Israel idag

Guide till Negev
Resemagasinet Vagabond (www.vagabond.se) publicerade i slutet av april en reseguide till Negev. I artikeln får man bland annat tips på boenden, mat och äventyr att uppleva öknen.
Artikeln hittar du på länken: https://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20190426/guide-till-negevoknen/
Länken finns också på Shaloms hemsida där du kan klicka dig direkt till Vagabonds hemsida.
Shalom över Israels redaktion

Samarbete mellan Louvre och Bible Lands Museum
Louvren i Paris öppnar ny utställning i maj med sällsynta föremål från Israel. Utställningen, som heter ”Forgotten Kingdoms: From the Hittite Empire to the Arameans.” kommer bland annat visa upp fyra föremål från Bible Lands Museum permanenta utställning. Det är första gången som ett israeliskt museum samarbetar med Louvre, ett av världens mest prestigefyllda museum.
De fyra antika konstverken som utlånas till Louvren är 
– en sällsynt 130 cm basaltstele som bär en inskription av Hamiyatas, kungen av det neo-hetitiska kungariket Masuwari, 
– en stämpel som avbildar ett bevingat lejon och en skäggig mans huvud, 
– en stele från Marash-riket med en graverad relief av ett par vid en festhögtid som sitter vid ett bord fyllt med bröd, 
– och slutligen en skopa från Carchemishs rike som användes för att hälla drycker och vätskor tillägnade gudarna.
Israel idag

Konflikt på skola om Israelföredrag
SVT Nyheter Väst berättar om ”Anna” som tänkte tala om konflikten Israel-Palestina ur israelisk synvinkel. 
Efter att ha lämnat in titeln för sitt anförande, ”Israel-Palestinakonflikten, för Israel” började problem för ”Anna”. Hon började få negativa kommentarer från delar av klassen och blev så småningom uppmanad av sin lärare att byta ämne med förklaringen att stämningen i klassen blivit så upprörd.
SVT Nyheter Väst konfronterar sedan skolans rektor med ”Annas” föredrag och uppmaningen att byta ämne. Först efter flera kontakter kom beskedet att ”Anna” får hålla sitt anförande som planerat. Till SVT skriver sedan rektorn:
”Att en elev upplever ett förbud om att tala om en känslig fråga är ett misslyckande för oss och gör naturligtvis att vi behöver prata ordentligt om frågor kring yttrandefrihet”.
Världen idag

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather