20:e Makkabiaden
Vart fjärde år arrangeras världens största judiska idrottsarrangemang i Israel – Makkabiaden – en tävling som OS fast bara för judar. I år deltog 10 000 deltagare från 80 länder, den största Makkabiaden någonsin. Även Sverige deltog med sin största trupp genom tiderna, 71 personer.

Den svenska truppen fanns representerade i fotboll, fäktning, futsal (inomhusfotboll, ny gren för svenskt deltagande), simning, golf, tenns och triathlon (ny gren för svenskt deltagande). Den svenska truppen bestod till 74 procent av juniorer, helt i linje med Svenska Makkabiförbundets strategi.

Spelen är utspridda över nästen hela Israel. För svensk del betydde det tävlingar i Haifa, Akko, Tel Aviv, Jerusalem och Tiberias. En Makkabiad är också så mycket mer än bara idrott och tävlingar. Idrottsarrangemanget blandas med utflykter med sociala arrangemang där Israel finns i fokus.
Menorah, Förenade Israelinsamlingen

 

Israel skickar nödhjälp till Mexico
Israel svarade omedelbart på förfrågan om hjälp från Mexiko. Premiärminister Netanyahu tog beslutet att en israelisk search and rescue-operation skulle bistå landet efter jordbävningen.

Teamet som nu befinner sig i Mexiko består av femtio personer från IDF:s Search and Rescue Unit. Med sig har de ett helt flygplan med förnödenheter och nödvändig utrustning.

Under helgen (23-24/9) pratade Netanyahu både med Israels ambassadör i Mexiko, Yoni Peled, samt chefen för den israeliska gruppen, Dudi Mizrachi, som berättade om det pågående arbetet.
Israel idag

 

Varje år, lagom till Rosh Hashana (det judiska nyåret) lanserar Israels postförening nya frimärken
Den första frimärkssamlingen kom ut 1948. Den designades av Otte Wallish som även ansvarade för designen och kalligrafin till Israels självständighetsförklaring.

Året efter hedrade Wallish den israeliska försvarsmakten med en frimärkssamling. Under åren har man hedrat olika teman som t.ex. bibliska musikinstrument, återtagandet av Jerusalem 1968 och 1974 lanserade man frimärken med bilder på sefardiska synagogor i Jerusalem.

På 1990-talet ändrades konceptet till en slags 3-i-1- samling. Det första märket i serien representerade Rosh Hashana, det andra Yom Kippur och det tredje Sukkot eller Simchat Tora (d.v.s. de judiska helgerna som börjar med nyår Rosh Hashana, Yom Kippur – försoningsdagen – och slutar med Tora rullarnas fest, Simchat Tora).

Årets samling är ritad av barnboksillustratören Diana Shimon och presenterar tre speciella böner som utförs i mörkret: Selichot – bönen för förlåtelse som man läser under perioden fram till Yom Kippur, Sukkah-byggnad (byggande av lövhydda) som traditionellt äger rum omedelbart efter slutet av Yom Kippur och hakafot – dansen med Torarullen – på Simchat Tora.
Israel idag

 

”Hamas-son” utmanade palestinskt styre i FN
”Varifrån kommer er legitimitet?” Den frågan riktade en tidigare Hamas-medlem till den palestinska delegationen i FN:s råd för mänskliga rättigheter i slutet av september.

Mosab Hassan Yousef är son till Shejk Hassan Yousef, en av grundarna av Hamas, och har i boken ”Född till terror” skildrat hur han i hemlighet blev spion för Israel och dessutom döpt kristen.

I ett tal i FN som fått omfattande spridning i sociala medier utmanar Mosab Hassan Yousef den palestinska myndighetens anspråk på att vara det palestinska folkets ”enda legitima representant”.

”Jag frågar: Varifrån kommer er legitimitet? Det palestinska folket valde er inte, och de utsåg inte er att representera dem. Ni har utsett er själva”, säger han i talet, som fick flera delegater i rummet att vända på huvudena.

Vidare sade Mosab Hassan Yousef att det palestinska folkets lidande är resultatet av den palestinska myndighetens själviska politiska intressen. ”Ni är det palestinska folkets främsta fiende”, sade Yousef, och anklagade den palestinska myndigheten för att ”elda på konflikten för att kunna fortsätta ert maktmissbruk”.
Världen idag

 

Terrorattacken i Haifa 2003
Det är nu 14 år sedan den fruktansvärda terrorattacken i Haifa, då en palestinsk självmordsbombare utlöste en bomb under lunchtid på den populära restaurangen Maxim. Attacken genomfördes den fjärde oktober, två dagar innan Yom Kippur – den heligaste dagen i den judiska kalendern. 21 personer dog i attacken och ytterligare ett 50-tal skadades av explosionen. Bland offren fanns två familjer, fyra barn och ett två månader gammalt spädbarn. Flera familjer hade samlats på restaurangen Maxim vid Haifas strandpromenad för äta lunch.

Restaurangen samägdes av en arabisk och en judisk familj och sågs som en symbol för fredlig samexistens i Haifa.

Den palestinska terrororganisationen islamiska Jihad tog på sig ansvaret för terrorattacken. Självmordsbombaren var en 28-årig kvinna från Västbanken. Jihad tog även på sig ansvaret för två attentat som ägde rum några veckor tidigare i Tel Aviv och Jerusalem.

Den palestinska myndigheten fick kritik för att inte ta tillräckliga åtgärder för att stoppa terrorism. Israeliska säkerhetsstyrkor arresterade sedan en man på Västbanken ansvarig för att ha planerat attentaten.
Israel idag

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather