Flytta Sveriges ambassad i Israel till Jerusalem

Tuve Skånberg (KD) föreslår i en enskild motion att Sverige bör flytta ambassaden från Tel Aviv till västra Jerusalem.

Tuve Skånberg motionerade utan framgång för en flytt av ambassaden redan 2012, då tillsammans med tidigare kollegan Annelie Enochson.

– Men det är ett nytt läge nu. Med syrienkriget framstår Israel så tydligt som en ö av fred och frihet i ett oroligt område, så jag tänkte att nu kunde det vara läge att motionera igen, säger Tuve Skånberg.

Tuve Skånberg säger att hans förslag inte har några politiska övertoner, och att hans argument endast är att Israels parlament, president, Högsta domstol och olika departement finns i Jerusalem, inte i Tel Aviv, och att Israel självt ser Jerusalem som sin huvudstad.

Världen idag

Tre argument för Israel

Det finns många argument man kan ta till för att försvara Israel, bortsett från Bibeln. Här är tre. Det första argumentet kan uttryckas så här: ”Landet talar judiska”. Var man än gräver i Israel, så finner man spår av en judisk forntid. Arkeologer gräver nästan dagligen fram inskriptioner på hebreiska, samt byggnader eller föremål som bevisar en historisk judisk närvaro i landet.

   Det andra argumentet är att Israel är en fungerande demokrati. Detta är ett tungt argument som ofta förbises. Men att vara en demokrati betyder att det finns en opposition, en maktdelning, kontrollmekanismer mot missbruk och övergrepp. Det finns ett rättsväsende, och det finns ett utkrävande av ansvar.

Det tredje argumentet kommer här i form av en fråga: Står Israel inför ett säkerhetshot? För de flesta som läser detta, är svaret uppenbart ja. Det är inte lika uppenbart för andra. Jag minns när jag lyssnade till en debatt om konflikten, där säkerhetshotet mot Israel inte nämndes med ett enda ord – och det var en nittio minuter lång debatt! I det ögonblick man undantar säkerhetshotet ur bilden, framstår Israels agerande mot de palestinska araberna som inget annat än godtycklig våldsutövning. Detta är den bild som medierna ofta ger. Det är därför avgörande att säkerhetshotet mot Israel erkänns.

Roar Sörensen
Världen idag

Leonard Cohen begravd i hemstaden Montreal

Musikern och poeten Leonard Cohen som dog i måndags (läs 7 november) har begravts i hemstaden Montreal i Kanada. Flera textrader från hans senaste album, som kom i september, lästes upp i stället för bön under en traditionell judisk ceremoni.

Cohen begravdes därefter på den judiska kyrkogården Shaar Hashomayim, bredvid sina föräldrar i enlighet med vad han tidigare önskat.

Omni.se

”En sann vän till Israel”

Så beskrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu USA:s nyvalde president, Donald Trump, i ett uttalande efter valsegern. ”Jag är förvissad om att nyvalde president Trump och jag kommer att fortsätta att stärka den unika alliansen mellan våra två länder och föra den till ännu högre höjder”, sa Netanyahu bland annat.

Då han ringde upp för att gratulera Trump gensvarade denne med att bjuda in Benjamin och Sara Netanyahu till USA. Netanyahu ska ha tackat ja till inbjudan.

Världen idag

”Jag älskar er!”

Bara några dagar efter Donald Trumps oväntade seger i det amerikanska presidentvalet, bekräftade han att under hans tid i Vita huset kommer det att märkas en ny närhet i relationerna mellan USA och Israel. ”Jag älskar och respekterar Israel och dess medborgare”, skrev Trump i ett uttalande till dagstidningen Israel Hayom, som ägs av en av Trump största kampanjsponsorer, judisk-amerikanska miljardären Sheldon Adelson.

Trump sade vidare i sitt uttalande: ”Jag ser fram emot att stärka det obrytbara bandet mellan våra två stora folk. Jag vet väl att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern, och att Israel är den enda som försvarar de mänskliga rättigheterna, och att det är en strimma av hopp för många människor”.

När det gäller fredsprocessen, sade Trump, precis som under valkampanjen, att han vägrade att engagera sig i en tvåstatslösning. Han insisterade i stället på att de två sidorna måste förhandla fram en ömsesidig godtagbar lösning. ”Jag tror att min administration kommer att kunna fylla en viktig roll i att bistå de två sidorna att nå en rättvis och varaktig fred, en som måste komma genom förhandlingar mellan de två sidorna själva, och inte genom tvång av yttre faktorer”, sade Trump. ”Israel och det judiska folket förtjänar det”.

Israel Today

 Stor anti-Trump demonstration i Tel Aviv uteblev

En anti-Trump demonstration har hållits framför den amerikanska ambassaden i Tel Aviv. Men bara 20 personer dök upp. Förbipasserande hånskrattade åt de få demonstranterna och deras paranoia över Trumps seger.

Men demonstrationen var åtminstone, som israeliska dagstidningen Ha’aretz rapporterade, fredlig, till skillnad från många anti-Trump protester i USA som har blivit en orgie i våld och förstörelse.

Till skillnad mot demonstranterna så är en majoritet av israelerna fortfarande nöjd med Trumps överraskande seger och är säkra på att han kommer att sätta stopp för den ineffektiva och naiva amerikanska politiken gentemot konflikten mellan Israel och Palestina och andra kriser i Mellanöstern.

Israel Today

”Antisemitismen i armkrok med USA:s president”

Den som trodde att judehatet höll på att dö ut får tänka om. Det visar valet av Donald Trump och helgens nazistiska demonstration i Stockholm, skriver DN:s kulturchef Björn Wiman i en krönika. När Nordiska motståndsrörelsen samlade 600 personer i Stockholm prisade flera av talarna Donald Trump. Dagen efter utsåg Trump Steve Bannon, vars sajt Breitbart präglats av antisemitiska konspirationsteorier, till sin chefsstrateg.

”Nu går antisemitismen i armkrok med USA:s president. I den nya världen behöver antisemitismen inte längre vara en belastning, utan en tillgång”, skriver Wiman.

Omni.se

Kluven israelisk hållning till Trump

Tidningen Dagen skriver om Israels kluvna inställning till att USA:s nästa president Donald Trump. Medan israeliska nationalister jublade över hans valseger, anklagas redan den blivande presidentens chefsstrateg för antisemitism. Den israeliska högern i allmänhet och bosättarna i synnerhet välkomnade entusiastiskt Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Han lovade bl.a. att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem (för dig som är prenumerant på Shalom över Israel, läs Paul Widens artikel i Shalom nr 11/16 om det presidentvalet i USA, red. anm.), samt gjorde klart att påtryckningar för att stoppa byggande av israeliska bosättningar inte var något som stod högt på hans dagordning.

Samtidigt får en av Trumps första viktiga utnämningar stark kritik av viktiga judiska grupper i USA. Den nyutnämnde chefsstrategen Stephen Bannon, tidigare chef för Trumps valkampanj, anklagas för antisemitism. Som chef för den inflytelserika högerextrema sajten Breitbart gav han utrymme för antijudiska utfall och han påstås även privat ha gett uttryck för antisemitiska uppfattningar.

Avraham Ben-Zvi, israelisk professor i statsvetenskap och USA-expert, säger att det råder stor oklarhet om vilken politik Donald Trump kommer att föra gentemot Israel och Mellanöstern.

– Hos Stephen Bannon finns antisemitism i bakgrunden. Samtidigt har Trump flera mycket projudiska och proisraeliska medarbetare. Vi kommer att få se många sådana inkonsekvenser, åtminstone i början av Trumps styre, säger Ben-Zvi till Israels radio.

Men Trump har redan hunnit säga till affärstidningen Wall Street Journal att han som affärsman vill han försöka uppnå en ”deal” (affärsuppgörelse) mellan israeler och palestinier ”för mänsklighetens skull”. Ett uttalande som kan tyda på att han inte tänker sitta overksam.

Dagen

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather