Israel har vänt vattenbrist till överskott och exporterar i dag teknologin

I dag räknas Israel som ett av världens främsta länder vad gäller avsaltningsteknologi och 60 % av landets kranvatten kommer direkt från avsaltningsanläggningarna. År av vattenbrist och torka bokstavligen tvingade Israel att hitta på nya sätt att lagra, återanvända och avsalta vatten. I dag är man världsledande inom avsaltningteknologi och exporterar anläggningar och avsaltningslösningar till länder världen över. Vid kusten ligger i dag världens största anläggning och man har faktiskt lyckats vända vattenbristen till ett överskott.

Israelidag

Davids och Salomons tid funna vid utgrävning i Timnadalen

En grupp arkeologer från Tel Aviv University har hittat en omfattande samling av textilier. Det här är första gången som man hittar textilier som sträcker sig så långt tillbaka i historien som till Davids och Salomons tid. Dessutom får vi en hint om vad som var högsta mode i det Heliga landet vid den tiden.

De historiska koppargruvorna i Timna ligger djupt inne i Aravadalen och vissa tror att det var där kung Salomons gruvor låg. Det torra klimatet vid gruvorna har lett till att textilierna är ovanligt välbevarade med tanke på att det handlar om 3 000 år gammalt organiskt material som frön, läder och tyger.

Orit Shamir vid det israeliska Riksantikvarieämbetet säger:

– Vissa av tygerna påminner om textilier vi endast känner till från den romerska era.

Arkeologen Ben-Yosef från Tel Aviv-universitetet:

– Inga textilier har hittats vid utgrävningar i Jerusalem, Megiddo och Hazor, så det här är som ett unikt fönster till en del av det mänskliga livet som vi inte haft fysiska bevis för tidigare. Vi har hittat fragment som kommer från väskor, kläder, tält, rep och snöre.

Israelidag

Svenska riksdagsledamöter på besök i Israel: ”Ignorera Wallström”

Israelidag.se berättar i en artikel, som är en översättning från Ynet, om sex riksdagsledamöter från oppositionen som i början av april besökte Israel. De sex ledamöterna, Jesper Skalberg Karlsson (M), Ida Drougge (M), Mathias Sundin (L), Lars-Axel Nordell (KD), Larry Söder (KD) och Fredrik Christensson (C), kritiserade utrikesminister Wallströms hållning mot Israel men uttryckte även höga förhoppningar för framtida samarbete mellan Israel och Sverige.

Delegationen leddes av Mathias Sundin (L) som menar att den svenska regeringen är fientligt inställd till Israel och att det svenska folket har en negativ uppfattning om landet. Trots detta påpekade dock Sundin att ”Israel har många vänner i Sverige och jag är en av dem. Vi finns inte endast i Riksdagen utan runt om i hela landet”.

Sundin tror att en orsak till den negativa uppfattningen beror på utrikesminister Wallströms tendens att hänga ut Israel så fort tillfälle ges. Ett exempel på detta är då hon krävde att Israel skulle utredas för ”utomrättsliga avrättningar” av palestinska terrorister som attackerade civila israeler och på grund av det blev skjutna. Sundin ger sin rekommendation: ”Ignorera Wallström. Hon är en förlorad sak. Koncentrera er på det faktum att ni har många vänner i Sverige. Vi har en blomstrande framtid vad gäller samarbete inom start-ups och high-tech.”

Israelidag

Israelisk soldat åtalas för dråp

Två knivbeväpnade palestinier attackerade en israelisk soldat i Hebron den 24 mars. Soldaten sårades innan andra soldater ingrep och sköt de båda angriparna. Den ene dödades och den andre skadades och blev liggande på marken. Sedan hände något som vållat en mycket känslofylld debatt i Israel. En 19-årig soldat gick fram till den skadade palestiniern och sköt honom till döds med ett skott i huvudet. Soldaten greps omgående av militärpolis och en militär utredning av hans agerande inleddes.

En videoinspelning av händelsen fick snabbt stor spridning på nätet, och den uppenbara avrättningen av palestiniern fördömdes genast av både premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Moshe Yaalon och av försvarsledningen. Men flera politiker på högerkanten har krävt att soldaten ska friges och menar att han blivit dömd utan att ha fått komma till tals.

Den 19-årige soldaten åtalas nu för dråp tillkännagav en militärdomstol på måndagen (v 16 red. anm.). I åtalet sägs att den anklagade brutit mot militärens regelverk då han skjutit terroristen när denne inte utgjorde något omedelbart hot. I vittnesmål inför domstolen den 5 april menade soldaten att han inte hade något val och var tvungen att fatta ett snabbt beslut i ett mycket svårt läge.

– Om han hade ett bombbälte skulle jag vara i en grav – inte i en domstol, sade han enligt Israel National News.

Världen idag

Regeringssammanträde på Golanhöjderna

Israels regering brukar sammanträda i Jerusalem varje söndagsförmiddag, men för att markera den sittande regeringens ettårsdag hölls söndagens sammanträde istället på Golanhöjderna. Valet av plats syftade till att tydligt markera Israels position i frågan om det omstridda territoriets framtid, en fråga som återaktualiserades den gångna veckan under de syriska fredsförhandlingarna i Genève. I utkastet till den fredsplan som håller på att utarbetas definieras nämligen området som ”syriskt territorium”, något som Israel starkt motsätter sig. ”Golanhöjderna kommer alltid att förbli under israelisk kontroll”, sa därför premiärminister Binyamin Netanyahu när han inledde dagens (17/4 red. anm.) regeringssammanträde.

De omkring 20 000 syriska medborgare som bor på Golanhöjderna idag tillhör den drusiska befolkningsgruppen och har starka släktband till druser i Syrien. Stödet för den syriska regimen, framförallt hos den äldre generationen, är därför starkt. Detta, i kombination med att Israel vid upprepade tillfällen har visat sig öppet för ett tillbakadragande, har gjort att bara några få procent av befolkningen har valt att utnyttja rätten till israeliskt medborgarskap. Antalet ansökningar om israeliskt medborgarskap har dock ökat kraftigt under de senaste fem årens inbördeskrig i Syrien, då ingen längre tror att ett israeliskt tillbakadragande kommer att bli aktuellt.

”Det är dags för det internationella samfundet att erkänna verkligheten, särskilt två grundläggande fakta”, sammanfattade Netanyahu Israels position under söndagens regeringssammanträde. ”För det första: vad som än må ske på andra sidan gränsen kommer själva gränsen inte att förändras. För det andra: efter 50 år är det dags för det internationella samfundet att slutligen inse att Golanhöjderna permanent kommer att förbli under israelisk överhöghet”.

Nyheter från Israel, Paul Widén

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather