Det fanns en tid när världens ledare hänförde alla problem i Mellanöstern till konflikten mellan Israel och palestinierna. De hade en enkel lösning på problemen; att tvinga Israel att sluta fred med palestinierna.  Sedan skulle Mellanöstern möta en ljusnande framtid.

Den hypotesen har aldrig varit lätt att leda i bevis, men nu, efter de senaste väpnade konflikterna och terrordåden, måste den definitivt anses vara död. Det blir allt tydligare att den verkliga grundorsaken till oroshärdarna i Mellanöstern handlar om en hård religiös maktkamp mellan olika fraktioner av Islam. Visst, Israel ses om en kräftsvulst som måste avlägsnas för att muslimernas dröm om ett enat rike under Islam ska bli verklighet, men Israel är inte orsaken till att de olika islamrörelserna bekämpar varandra. Främst gäller det att ena muslimerna under det egna baneret.

Vill ödelägga Israel

Iran är det ledande landet för shia-grenen av Islam. Irans högste ledare ayatollah Khamenei säger klart ut att Israel ska ödeläggas. Han använder till och med sociala medier för att få ut sitt budskap om Israels destruktion. Från iranskt håll ser man numera positivt på att alla världens judar samlas i Israel, det kommer att göra det lättare att en gång för alla utplåna det judiska folket. Irans marionett i Libanon, Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah har sagt: ”Om alla judar samlas i Israel, slipper vi problemet att jaga upp alla judar runt om i världen”.  Det är tydligt att man bara väntar på den iranska atombomben som en gång för alla ska göra slut på Israel och det judiska folket.

Saudi-Arabien är det ledande landet för den sunnimuslimska grenen. Dagens Saudi utgör inget uttalat hot mot Israel, men istället utmanas saudierna av ännu radikalare krafter inom sunni, framför allt Islamiska Staten IS och Al Qaida, framgångsrika jihad-rörelser som båda söker Israels utplåning. Särskilt Islamiska Staten skördar idag stora framgångar.  Man har både pengar, moderna vapen och en ständig tillströmning av villiga jihad-krigare. Även Sverige har bidragit med uppskattningsvis flera hundra frivilliga som anslutit sig till IS. IS har redan upprättat ett kalifat i delar av Syrien och norra Irak.

Palestinsk stat

Sedan länge har Hamas, en militant sunnimuslimsk rörelse, makten i Gaza. De vill upprätta en muslimsk palestinsk stat från Jordanfloden till Medelhavet. Från väst hörs röster att Israel måste prata med Hamas. Som om Hamas vore en demokratisk rörelse som man kan förhandla med för att uppnå ett fredsavtal! Artikel 13 i Hamas stadgar säger: ”Det finns ingen lösning på den palestinska frågan utom genom jihad. Initiativ, förslag och internationella konferenser är bara ett slöseri med tiden och fåfänga strävanden”. De försöker inte ens dölja sina verkliga avsikter, hur kan någon tro att det skulle gå att förhandla med en sådan rörelse?

En hög företrädare för Hamas, Mahmoud Zahar sade 2011 enligt tidningen Arutz Sheva: ”Ett fredsavtal skulle bara fungera som ett förspel till Israels förstörelse”. Han menade också att ”Hamas skall inte erkänna Israel, eftersom det skulle upphäva rätten för nästa generation att befria landet.” Målsättningen för Hamas är alltså helt klar – Israel ska utplånas.

Det är mot denna bakgrund man ska se Israels ovilja att i nuläget förhandla fram ett fredsavtal. Hamas har tagit över i Gaza och sitter i en samlingsregering för de palestinska områdena. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas vågar heller inte ställa upp till omval, trots att hans mandatperiod löpte ut 2009. Med all säkerhet skulle då Hamas ta över rodret även på Västbanken.

Hoten mot Israels existens är ytterst allvarliga. Den kommande regeringen under ledning av Benjamin
Netanjahu har en svår, närmast övermänsklig uppgift, nämligen att säkra Israels fortlevnad i en alltmer hotfull omgivning. Shalom över Israel och andra vänner av Israel har en mycket viktig uppgift, att stå vid det judiska folkets sida och ständigt be om ett gudomligt beskydd över Israel. Am Israel Chai.

Stefan Sturesson

Ordförande Shalom över Israel

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather