Diabetes 2 är en av våra folksjukdomar. En mycket stor del av sjukvårdens kostnader i Sverige stammar från Diabetes 2.

Det är desto mer förvånande att så lite informeras i förebyggande syfte för att minska riskerna att folk insjuknar i åkomman. När man väl insjuknat är också många av insatserna problematiska. I Västra Götaland (som jag tillhör) får man tydligen inte tillräckligt antal mätstickor för att kunna lära sig vad som är rätt mat att äta för att minska sockernivåerna.

Jag fick en burk med 50 stickor, men man behöver i början mäta på morgonen, samt både före och efter måltider för att lära sig hur man påverkas av maten. Så nu har jag förbrukat 4 burkar, och de kostar ca 179 kr styck. Så regionen har sparat några hundra kronor; men om jag inte lärt mig hur jag skall äta och hur jag skall aktivera kroppen för att få ned sockernivåerna så skulle jag få fler allvarliga följdproblem vilket skulle ge avsevärt högre kostnader för regionen på sikt.

Dvs det är en rejäl besparing för regionen att omedelbart träna diabetespatienterna att leva rätt (äta rätt kost, motionera, träna med vikter) och gå ned i vikt. Enda sättet att motivera någon att snabbt lägga om kosten, och träna är att man kan se omedelbara resultat genom att mäta sockernivåerna direkt efter maten. Annars lär man sig inte…

Jag har nu på 2 månader gått ned 9 kilo, och fått ned mina värden från 16 mmol/l till ca 5-6 på morgonen (fastevärde) och ca 6-8 efter måltider.

Jag berättar mer om vad jag äter i senare inlägg.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.